12 september 2024

VALPREVENTIE

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/cursus-moet-valrisico-van-thuiswonende-ouderen-in-den-bosch-verkleinen

Cursus moet valrisico van thuiswonende ouderen verkleinen

65-plussers die een verhoogd valrisico hebben kunnen in Nuland een cursus volgen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hierin leren ze hun evenwicht te bewaren en krijgen ze tips hoe ze de schade bij een val zo veel mogelijk kunnen beperken. De cursus komt voort uit het Integrale Zorgakkoord, waarin landelijk is afgesproken dat gemeenten zich moeten inzetten om valletsel bij ouderen te verminderen. Volgens VeiligheidNL, een kenniscentrum over letselpreventie, belandt er in Nederland elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val.

Thuiswonende 65-plussers kunnen in aanmerking komen voor de cursus nadat een zorgverlener een inschatting heeft gemaakt van hun valrisico. Ze kunnen dan op kosten van de gemeente een 10-daagse cursus volgen. Ouderen die een sterk valrisico hebben, komen zelfs in aanmerking voor een individueel traject.

Parcours met obstakels

In de gymzaal van Basisschool De Hoogakker komt iedere donderdag een groep cursisten bij elkaar. Onder leiding van fysiotherapeut Demi van der Wielen werken ze een parcours af met obstakels die gebaseerd zijn op dingen die ze in het dagelijks leven tegen kunnen komen. Zo moeten de deelnemers over tapijt lopen dat los ligt, over houten planken die losliggende tegels moeten nabootsen en over scheve blokken. “Die kun je vergelijken met de stoep hier in de buurt, want die is ook niet overal heel goed.”

Maar ook hellingen komen aan bod tijdens de cursus. “Die kom je ook overal tegen, ga naar de supermarkt en je moet vaak al ergens een hellinkje op lopen”, aldus Van der Wielen. Maar naast lopen en evenwicht bewaren is het ook belangrijk om goed voorbereid te zijn voor het geval dat het toch nog mis gaat. “Het is belangrijk dat mensen ook leren draaien als ze per ongeluk neer gaan, op die manier kun je de val breken.”

Inschatting valrisico

Volgens de cursisten was het hard nodig dat hier aandacht aan besteed wordt. “Hadden ze veel eerder moeten doen, dan was ik misschien niet gevallen”, concludeert een van de cursisten. Een andere cursist is erg blij met het initiatief: “Ik ben de laatste tijd vaak duizelig en dit helpt me bij een beetje steviger lopen. Hopelijk val ik hier minder door”